UTdanning

Foto: Julie Hrnčířová

 
 

En underfundig forestilling som leker med fiksjon og virkelighet, og som utforsker hvordan institusjonelle rom som klasserommet og en skolebygning setter spor og minner i kroppene våre

Tid: Torsdag 26.juni kl.09:00 og kl.16:00                      
Fredag 27.juni kl.09:00 og kl.15:00
Lørdag 28.juni kl.15:40 og kl.19:00
Sted: Hølen skole 
Varighet: ca. 45 min
Begrensede plasser! Max 25 personer.
Åpen for alle men passer best fra 10 år og oppover.

Sånafest har invitert kunstner Solveig Ylva Dagsdottir til å lage en helt ny stedsspesifikk forestilling til årets festival. Sammen med seg i prosjektet har hun skuespiller Anna Utermøhl Lund, begge med utdannelse fra Akademi for Scenekunst i Fredrikstad. 

I forestillingen inviteres publikum inn i en undervisningsaktig situasjon i et helt vanlig klasserom på Hølen skole, hvor det spesifikke rommet og konteksten vi befinner oss i danner utgangspunktet for et møtepunkt mellom virkelighet, fiksjon, makt og fantasi. Her reflekteres det rundt hvordan institusjonelle rom som klasserommet og skolebygningen setter spor og minner i kroppene våre, som vi tar med oss i vår erfaring av verden. Gjennom å iscenesette tvetydighet ønsker de å undersøke om de skjulte og undertrykte kreftene som institusjonen bærer med seg, og som ofte går ubemerket hen i hverdagen, kan forløses inn i nye former.

Forestillingen er en del av et pågående samarbeid mellom Solveig og Anna hvor institusjonen står i sentrum, sist ved forestillingen ‘AUDITORIUM’ fra 2024 som ble vist på Høgskolen i Østfold under «paragraf 112» ved ØIT. Samarbeidet baserer seg på Solveigs scenografiske undersøkelser i tomrom og rollen det spiller i opplevelsen av romlighet. Tomrom forstås i denne sammenhengen som de delene av et rom som ikke umiddelbart oppfattes av det blotte øyet. Det har en tendens til å bli oversett når vi snakker om hva rom består av. Gjennom å utforske potensialiteten i et tomrom forsøker hun å forstå hvordan materien i tomrommet oppfører seg annerledes enn det synlige, og hvordan dette spiller inn i vår opplevelse av rommet. Den usynlige materien har et innebygd ønske om å være i konstant bevegelse. Det er ikke stille og fastlåst, det er derimot uforutsigbart og i konstant transformasjon - det vil inn og ut av former og tilstander, i motsetning til det synlige. Undersøkelsene går ut på å utforske om potensialiteten i den usynlige materien kan brukes til å jobbe med romlige atmosfærer og scenografi. I denne sammenhengen iscenesettes tvetydighet som en måte å utforske denne transformasjonen.  

Solveig Ylva Dagsdottir

Solveig er utdannet med en master i scenografi fra Akademi for scenekunst, og en bachelor i billedkunst fra kunstakademiet i Oslo. Tematisk undersøker arbeidene ofte det stille og undertrykte i mennesker såvel som i omgivelsene rundt oss, og befinner seg i skjæringspunktet mellom virkelighet og fantasi. Interessen for dette kommer av et forsøk på å avkle usynlige strukturer for undertrykkelse som eksisterer parallelt i det private såvel som i det strukturelle. Med disse tankene som bakteppe skaper hun arbeider som på forskjellige måter stiller spørsmål ved hvem og hva det er som får lov til å være synlig.

Anna Utermøhl Lund

Anna er en dansk skuespiller som har sin utdannelse fra skuespillerlinjen ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad. Under sin utdanning har hun spilt i forestillingene ‘Good Luck Finding Me’ av Pia Maria Roll, ‘Lonesome Valley’ av Wayne Jordan, samt forestillingene ‘INSOMNIA’ av Sonja Ferdinand og Heiki Riipinen ved Berliner Ensamble og ‘The Handke Project’ av Blerta og Jeton Neziraj på Black box i Oslo.