KUNSTLØYPE
Skulptur og installasjoner i landskapet
Torsdag 26. - 28.juni Sted: Festivalhagen, med inngang Kongeveien 6,
Hølen torg og elven Såna
Kunstløype
Årets kunstløype er sentrert rundt festivalhagen med inngang Kongeveien 6 og i nærheten av Hølen torg. I festivalhagen vil det være mulig å oppleve de to store og fargeglade skulpturene som ble laget til Sånafest av Luis Rivas fra Den Dominikanske Republikk i 2022, og som vi årlig setter opp når det er festival. En løype av kunstverk laget av alle 7.klassinger i Vestby kommune som har vært på kurs med Morrosnekkern; årets DKS-samarbeid mellom Sånafest og Vestby kommune vil være mulig å se. Navnet på denne utstillingen er Jardin de la jeunesse (ungdommens hage).
Å skape nye konsepter er en svært viktig ingrediens i Sånafest og i år har vi faktisk hele to nye prosjekter på hjul: Et nytt mini-kulturhus på hjul og verket “Ceci n´est Pas un Castor”, som er en stor, rosa bever laget av Mr.Wunderbar. Begge prosjektene er mobile og vil kunne brukes til ulike kulturopplevelser fra år til år. Minikulturhuset på hjul huser i år Norges minste kino, der hølenbeboeren Ole Thomas Evensen byr på spennende visninger fra sin store samling av Super8 filmer.
To store skulpturer som i tillegg til “Ceci n´est Pas un Castor” tar plass i landskapet er “Deviant” av Vanna Bowles, som du vil se i festivalhagen, og ”Å dykke ned for å se opp” av Mikkel Rasmussen Hofplass, et verk som ble spesielt laget til Sånafest i 2017, som du ser på elven Såna.
Deviant
Vanna Bowles (SE)
Deviant er navnet på Vanna Bowles sin store soloutstilling på Spriten Kunsthall våren 2025. Den største skulpturen fra denne utstillingen, en 8 meter lang skikkelse som er halvt fugl og halvt menneske, kan i år oppleves i festivalhagen, og er tilpasset sitt nye visningssted.
Deviant betyr avvikende. En «deviant» er noen som avviker fra sosiale normer og oppfører seg på en måte som ikke anses normalt eller moralsk korrekt.
Jeg tenker at kunsten kan være et sted som rommer det «deviante», det som er i grenselandet for hva vi synes er for ekkelt, for voldsomt, for galt osv. Med verket “Deviant” har jeg forsøkt å strekke disse grensene i meg selv, og håper at den også kan gjøre det for betrakteren.
Vanna Bowles er en svensk-norsk billedkunstner og performancekunstner, særlig kjent for sine fotorealistiske svart-hvitt-blyanttegninger, tredimensjonale skulpturtegninger og installasjoner. Vanna er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, Universität der Künste i Berlin, Hovedskous målarskola i Göteborg og Gøglerskolen i Århus. Hun har mottatt en rekke priser og stipender, blant annet Statens tiårige stipend for etablerte kunstnere (2016–2026). Vanna har holdt flere separatutstillinger og deltatt i en rekke kollektivutstillinger.
_________________________________________
Ceci n´est Pas un Castor
Mr.Wunderbar (NO)
Beverne i elven vår Såna, som Sånafest henter navnet sitt fra, pleier å dukke opp årlig når festivalen går av stabelen i juni. Vi har hatt beveren med oss som en maskot i alle år og til årets festival dukker det også opp en stor, rosa og trillbar bever i landskapet. Ceci n´est Pas un Castor er et bestillingsverk laget for Sånafest av Mr.Wunderbar. Dette er et verk man også kan gå inn i, hva skjuler seg der?
Mr. Wunderbar/ Espen Justdal er kanskje mest kjent for å organisere events og scenarioer a la "Hot Dog kulturkiosk", "Electro Trash", Melbu elektronika festival, Kulturpalasset avd. Melbu (og Ammerud), "Midnightsun Splash", "Home Sweet Home", "Shabby chic sauna club", "World Ark Tour", "Fransk Åpning", "Fri Stad" mm. Mr.Wunderbar er utdannet ved Kunstakademiet i Tromsø, Nordland kunst-og filmskole og animasjonslinja i Volda .Han har stilt ut bl.a. i Tromsø kunstforening, Uks Oslo, Sommer Melbu, Kråkeslottet(Senja), Harstad kunstforening, Hot Dog kulturkiosk, Kulturpalasset, Riddu Riddu festivalen, Insomnia festivalen, Bukta festivalen, Galleri Speilbildet mfl.
I det offentlige rom har han jobbet med mobile installasjoner som f.eks. "Shabby Chic sauna", "Welcome"- mobilt leskur, "Mixmaster" - gallerivogn, "Final Splash" - containerutstilling på Nerstranda torget i Tromsø, "Nordic Dream" - tropicool teltinstallasjon på Nerstranda torget i Tromsø.
___________________________
Manipulations Handa Gote (CZ) Video vist på utstillingen “Semi-found objects, things and tools used in performing art” i 2009. Denne filmen og et utvalg bilder finner du i festivalhagen.
Handa Gote Research & Development har siden 2005 utforsket grensene mellom teater, samtidsdans, visuell kunst, musikk, performance og konseptuell kunst. Ensemblet er interessert i post-dramatisk teater og ikke-lineære narrativer, og bruker både gammel og moderne teknologi. På Sånafest viser de forestillingen The Third Hand.
_______________________________
Å dykke ned for å se opp
Mikkel Rasmussen Hofplass (NO)
Nå er den oppe igjen! Å dykke ned for å se opp, et verk som ble laget spesielt for Sånafest 2017 og for kulpa i Hølen. Verket består av en 7 meter bred og 7,5 meter høy oppblåsbar skulptur av en nokså velholdt kjempe av en dykker, der det vi ser er kun deler av magen og de enorme beina stående opp fra det brune vannet.
Mikkel Rasmussen Hofplass har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen med en bachelorgrad i visuell kunst, og en bachelorgrad i skuespill fra Akademi for Scenekunst i Fredrikstad. Han er en kunstner og kurator som liker skjæringspunktet mellom performance, installasjonskunst, skulptur og scenekunst, med fokus på rommet og installasjoner i møte med det performative. Sånafest har vært hjertebarnet i alle år, som ses på som et stort kunstprosjekt i seg selv.